Márton-nap.info

Szent Márton kultusza szerte a világban

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Védszentje volt többek között a koldusoknak, a katonáknak (gyalogosoknek és lovasoknek egyaránt), a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelőknek, a hordókészítő kádároknak, továbbá Franciaország védszentje volt.

Szent MártonAlapvetően háromféle csodát tulajdonít neki: gyógyító csodákat, térítő csodákat, valamint részletezi Márton küzdelmét a Sátánnal. Ezek a csodák tipizálhatók, amelyek tematikus rendben helyezkednek el a műben. A szerző részletesen elbeszéli a koldussal tett csodát, amely szerinte eldöntötte, hogy Márton milyen életpályát választ.

A XX. században bebizonyosodott, hogy Márton szülőhelye a mai Szombathellyel azonos.) Másrészt a középkorban a tours-i püspök a királyi hatalom, a királyság védőszentjévé vált, így Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa, és Magyarország védőszentje lett.

Szent Márton kultusza Magyarországon

Márton kultusza feltehetően már a honfoglalás előtt virágzott hazánkban. Szent István a zászlaira Szent Márton képét festette. Születésének egyik feltételezett helyén Szent Márton tiszteletére épült a pannonhalmi bencés apátság, melyet szentmártonhegyi apátság néven is emlegettek. Savaria szülöttét a Szombathelyi Egyházmegye is védőszentként tiszteli.

A középkorban Szűz Mária után Szent Márton tiszteletére szentelték a legtöbb templomot, és települést.
Néhány Szent Mártonról elnevezett település (a teljesség igénye nélkül):

Olvasd tovább: Szent Márton élete

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

shares